23 декабря 2017 г.

Джордан Елленберґ. Як ніколи не помилятися

Jordan Ellenberg “How Not to Be Wrong”.

Книга Джордана Елленберґа “Як ніколи не помилятися” вперше привернула мою увагу десь півтора роки тому, коли я зустрів її на сайті Quora в одній з відповідей на питання “Які декілька книг має прочитати у житті кожна освічена людина?”. Потім подивився відгуки на Амазон і вже тоді закортіло прочитати. А цього року на конференції Brain&Ukraine був стенд видавництва "Наш Формат" у якому несподівано лежав свіженький переклад українською, який я одразу купив.

Книга являє собою збірку історій з життя, з різних історичних періодів, коли перед людьми поставали цілком прикладні задачі, для розв’язку яких застосовували математичні міркування. Якщо ви не досить добре уявляєте, як у житті можна використовувати математику - ця книга точно для вас! Як захищали бронею літаки під час другої світової війни? Податки доцільно збільшувати чи зменшувати? “1 - 1 + 1 - 1 + 1 - …” - це скільки? Чи можна спрогнозувати середнє ожиріння населення? Чи можна зрозуміти з кидання монетки як правильніше порівнювати та висвітлювати в пресі наслідки убивств та геноцидів у різних країнах? Чи справді у Торі можна знайти пророцтва? Як легко можна змусити деяких людей повірити у те, що ти здатен передбачати випадкове майбутнє, наприклад, поведінку на ринку акцій? Чи дійсно мозок мертвого лосося здатен розпізнавати емоції людей за фотографіями? Що таке "доведення від супротивного", "доведення від неймовірного" та що таке "нульова гіпотеза"? Яким чином у сучасній науці робляться висновки щодо успішності досліджень (наприклад, чи діють певні ліки) та за яких умов ці методи можуть помилятися? Яким чином можна спробувати обчислити ймовірність існування Бога чи гіпотези матриці? Як деякі люди в США в 2000х роках заробили мільйони, використовуючи математику для гри в лотерею? Випадкові події та очікувана цінність (математичне сподівання), малювання картин та проективна геометрія, пакування куль та коди, що виправляють помилки, регресія до середнього та кореляція, а також які парадокси та вади мають існуючі виборчі системи та все ж таки як так мислити, щоб ніколи не помилятись.

Цей пречудовий путівник по найрізніших застосуваннях математики у житті особисто я дійсно радив би почитати абсолютно всім освіченим людям. Особливо би радив вчителям - тут ви знайдете багато прекрасних тем для задач та розмов з учнями. Книга не вимагає ніяких знань, що виходять за межі шкільної математики. Якщо у вас у школі із математикою було добре, то, на мій погляд, книжку буде читати легко та приємно. Якщо ж ви трошки прогулювали шкільну математику, то буде місцями важкувато, але все одно раджу спробувати. Автор на різноманітних прикладах ілюструє як правильне мислення, так і типові помилки, які робить більшість людей, тож, якщо ви будете читати, трохи обдумуючи написане, не поспішаючи, пробуючи спочатку самотужки відповісти на питання, а лише потім заглядаючи, що там у автора, то, думаю, ви дійсно навчитеся помилятися трохи менше. :) І, можливо, полюбите оточуючий світ трохи більше. :) І, напевно, зрозумієте, що математика є скрізь навколо нас, лише потрібно вчитися помічати та мислити нею.

Комментариев нет:

Отправить комментарий